Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mese a buszsávról!

2010.05.31

szerző:vezess.hu

Reggelente tömött buszon vánszorogni a munkahely felé nem túl felemelő dolog. Ha pedig a busz a saját sávjában is állni kényszerül, akkor már bosszantó is. Ne szívassuk egymást.

 

 
Népmesei fordulat
 

Értelmetlenek?

II. kerület Bimbó út: itt jó megoldás
Arról hogy hol van értelme a többi közlekedő elől elcsent buszsávnak, illetve hol teljesen felesleges, arról sokáig vitázhatnánk. Abban azonban a legtöbben egyetértünk, hogy olyan helyen, ahol a busz mellett kötöttpályás tömegközlekedési eszköz is közlekedik, ott teljesen felesleges. Ilyen például a Szilágyi Erzsébet fasor is, ahol reggelente a munkahelyre igyekvő tömegnek a két sáv is kevés lenne.

Nekik azonban eggyel kell beérni, mert az út mellett haladó villamossal párhuzamosan busz is közlekedik ezen az útvonalon. A busznak pedig kell a külön sáv, állapították meg az okosok, így már a bevezetés első napjaiban is szörnyű dugó alakult ki az egész környéken, beleértve az elkerülő utakat is. Értjük ám, hogy a villamos csúnya, rossz dolog, metró kéne mindenütt helyette, de amíg az itt is felépül, a tuja tökéletes lehetne a buszok kiváltására.

Vannak okosan kijelölt buszsávok is, ahol ha van rá lehetőség a villamossínen száguldanak a nagy kék járgányok, több teret hagyva így az autósoknak. Aztán ahol elfogy a sín, megkapják az elkülönített útfelületet.

Kinek szabad?

Suhan
Az hogy a menetrend szerinti busznak, az nem meglepő. Rajta kívül a trolibusz és - most figyeljenek - a villamos is bátran használhatja, de este nyolc és reggel hat között a kukásautó is legálisan jelenség az útnak ezen a részén.

A közfeladatokat ellátó rendőrön, mentőn, tűzoltón kívül még a taxis mehet büntetlenül a buszsávban. Ezt már kicsit nehezebben értjük meg, még utassal, úgy ahogy belefér, de amikor tök üresen kódorog 37-tel a városban, láthatóan teljesen cél nélkül, akkor már nem annyira. Ilyenkor húzzon ki a többi autós közé a dugóba.

Ő nem fél a büntetéstől
Emlékeink mélyére ásva még megtalálhatjuk a történetet, amikor őrült módon mentősöket próbáltak megbüntetni a buszsáv használatáért. Szerencsére mára ez megváltozott. Sőt, legutóbb a III. kerületben egy vészvillogóval parkoló rendőrautót is kerülgethetett a 86-os, amíg a bent melegedő rendőr boldogan a napi sajtót lapozgatta.

Ha kevésbé lett volna lusta, vagy csak egy hajszálnyit is törődött volna a többi közlekedővel, akkor mintegy hat méternyi tovább gurulással nagyszerű parkolóhelyet talált volna. Nem tette.